Stjerner, natfly og satellitter

maj 27th, 2009

Fredag hyggede vi hele dagen og slappede af. Den der sene morgenmad og senere frokost. Afbrudt af et par lure for Magnus’ vedkommende, og vist også en enkelt for vores. Vi sendte en tekstbesked til Alain tidligt på eftermiddagen for at høre om han og børnene ville med os ned for enden af vejen og spise suya om aftenen. Det var han helt med på, og børnene ligeså. Magnus røg i slyngen og af sted vi gik.

Det var ret hyggeligt at sidde der i bælgmørke og spise suya. Palmerne svajede i den friske vind fra havet og omkring os var der sagte mumlen fra de andre borde. På floden sejlede en restaurant-båd forbi og himlen var for en gang skyld ikke fyldt af skyer, men af stjerner, natfly og satellitter. Lugten fra grillen spredte sig imellem bordene der var plantet tilfældigt i den halvsandede jord.

Suya er for resten en Nigeriansk form for grillmad. Man kan få kylling og oksekød, begge på spyd. Spyddene er vendt i et kraftigt krydderi. Det bliver serveret med rå løg – det er sjældent man oplever at løg dulmer det stærke i munden, men denne aften smagte løgene helt sødt. Vi drak den lokale øl Star til, og ungerne fik sodavand. Til ”dessert” fik vi grillede kyllingekråser (engelsk: gizzard, fransk: gésier). Vi tog kaffen hjemme sammen med Alain og spiste det sidste chokolade vi havde medbragt fra Danmark.

Apogbon Market

maj 25th, 2009

Onsdag (den 20. maj). Sen morgenmad og skemad til Magnus. Efter aftale med Utibe blev vi hentet af en chauffør. Hans navn var ’Ilike’. Det kunne vi godt lide:). Chaufføren skulle være der klokken 12, men nåede først frem lidt i halv et. Vi skulle hente Utibe på kontoret. Vi sender en tekstbesked til Utibe, først om at han ikke er dukket op og derefter om at vi er på vej. Da vi er ved kontoret ringer Utibe og siger at hun desværre ikke har tid til at tage med os på markedet, men at vi skal spørge efter Christine på LIFE kontoret. Jeg løber op efter hende og venter et øjeblik på at hun bliver klar. Hun lader ikke til at være specielt glad for at skulle af sted med os. Nå, men, vi kører derudad.

Efter omkring et kvarters kørsel når vi til området hvor markedet ligger. Det ligger nær Apogbon Street der er en del af en motorvej. Apogbon udtales i øvrigt abonbon. Markedet er et stort marked, hvor der primært handles tekstiler. Chaufføren og Christine forsøger at få en plads på en meget trang parkeringsplads tæt på markedet. Der er desværre alt optaget, så vi kører lidt længere inden vi parkerer under motorvejsbroen Apogbon. Elvira og Alain har senere fortalt at det er et af de farligste steder at befinde sig i Lagos – godt vi ikke var klar over det, da vi var der. Da chaufføren har fået parkeret bilen, går vi mod markedet. På vejen råbes der ”Oyibo” efter os. Det er oprindeligt Yorubansk, og betyder englænder, men er mere eller mindre gået hen og betyde hvide mennesker, og er efterhånden også blevet en del af det Pidgin English der tales her i Lagos. Vi kommer ind på markedet. Der er mange mennesker og ret trangt. Stemningen er livlig og mestendels positiv. Der er mange der bemærker os. De bemærker vores hudfarve og kommenterer den. Mange bemærker også at Anne går med et sort barn på armen. Nogle kommenterer det, andre er så nysgerrige, at de ikke kan lade være med at spørge ind til hvordan vi dog kan have lavet et så sort barn. Vi forklarer så godt vi kan – vi er stolte over vores historie, så vi kan ikke lade være. Forklaringen lyder noget nær: He was abandoned here in Lagos, and was brought to a local orphanage. We picked him up there and went to court last week to get the word of law, on him being ours. En meget simpel forklaring, men den indeholder det essentielle. Christine leder os hen til en bod, og vi kigger på nogle af deres varer. Det ender med at vi køber to forskellige designs. 6 yards af hver (en yard er 0,9144 meter). Efter vores indkøb, køber Christine også lidt kosmetik. Vi forlader markedet ligeså hurtigt som vi mødte det. Det føltes lidt som en militæroperation: Hurtigt ind – hurtigt ud. Lidt for hurtigt til os, da vi holdt meget af stemningen og slet ikke var færdige med at suge til os af den, men måske Christine følte at det var bedst at vi smuttede igen, så hurtigt som muligt.

Vi finder tilbage til bilen ad samme vej som vi gik fra den.  Da vi har sat os i bilen opstår der problemer med betaling for at parkere der hvor bilen var parkeret. De kræver det dobbelte af normalt – sandsynligvis fordi at vi er hvide – så Christine beder om en regning. Hun får to på hver 200 Naira. Der er omkring 5 mennesker omkring vores bil, og en af dem har smidt blokering ind bag hjulene, så vi ikke kører nogen veje. Efter en del besværgelser med videre ender det alligevel med at vi betaler 400 Naira (16 DKR). Blokeringen fjernes og vi bakker ud og kører af sted. De skulle næsten vide at vi sikkert havde givet flere drikkepenge, hvis ikke de havde skabt sig så åndssvagt.

Der går ikke lang tid før vi støder ind i en stor go-slow langs Marina area på Lagos Island. Trafikken mod Elviras kontor hvor vi sætter Christine af går langsomt, men frem kommer vi. Ved U-vendingen lige op og ned ad kontoret, vil vores bil ikke køre videre da den skal dreje rundt i krydset. Det er tilsyneladende gear-skiftet der ikke fungerer, for motoren kører. Al trafikken bliver lidt kaotisk, som vi holder der midt i krydset. En trafikbetjent forsøger at få stoppet trafikken. Det lykkes til dels. Efter et halvt til et helt minut, konkluderer vores chauffør at han ikke kan få den i gear, så han stiger halvt ud af bilen for at forsøge at skubbe den. Han skubber bilen ind til hjørnet i krydset og får parkeret bilen. Han kigger på motoren sammen med nogle mennesker der står og hænger ud under skyggen af et træ, for at se om det er noget der kan klares på stedet. Fem minutter senere giver han op, og ringer efter en kollega der kan komme og køre os videre. Christine blev under hele miseren sammen med os i bilen for en sikkerheds skyld. Efter alt held var vi ikke langt fra chaufførens kontor hvor hans kollega befandt sig, så han dukkede op efter cirka et kvarter. Vi samlede vores habengut og gik og satte os i den anden bil, der var hasarderet parkeret i den inderste vejbane lige efter krydset. Vi takker Christine for hendes hjælpsomhed og tager afsked med hende ved bilen. Vi kører hjemad. På vejen spørger vi chaufføren om han har tid til at køre os et smut i Shoprite. Det har han da. Vi tænker at vi vil snuppe en sen frokost der. Det springer vi dog over, og får i stedet noget kinesisk fastfood. Vi shopper lidt i Game der ligger i samme bygning som Shoprite (bygningen Shoprite ligger i, er et mindre indkøbscenter – med biograf og bowling). Hjemme igen er parret der sov i Salleras house der, igen i dag. Vi havde regnet med at de var taget hjem til Abuja i dag, men på grund af at deres møde med Social Director var gået så godt, havde de ændret deres planer, så de skulle besøge et børnehjem om torsdagen. Deres datter er stadigvæk helt skør med Magnus og kommer konstant ind på vores værelse. Magnus lader til at synes at det er meget sjovt med lidt selskab. Vi hygger lidt inden han bliver lagt i seng. Senere spiser vi aftensmad sammen med familien og parret der er på besøg. Elvira spørger lidt ind til hvad vi har fået købt. ”Not much” svarer vi, og fortæller at vi i forhold til hvor lang tid vi brugte i trafikken til og fra markedet, ærgrede os lidt over ikke at have brugt mere tid derude. Der går ikke mange sekunder før hun har planlagt at vi tager af sted igen i morgen, og at der kommer en skrædder næste morgen klokken 8 for at tale med os om snit og for at tage mål af os.

Det vil sige op klokken 7, flaske Magnus, begge i bad, lave morgenmad, mødes med skrædderen, spise morgenmad og af sted klokken 9.30. Vi tager sammen med parret ud til det børnehjem de skal besøge (Living Fountain) med Alains chauffør for at kunne tage med Elviras chauffør videre derfra og ind for at samle Chinasa som skal tage med os på markedet, op ved kontoret.

Vi kommer derud og venter i bilen på at Elvira ankommer sammen med Utibe og Elviras chauffør, Michael som vi skal videre med. Vi sidder i bilen og nyder synet af omtrent 8 børn og en plejer der sidder/står under en parasol forenden af gårdspladsen og laver forskelle sangleje. Tanken om at et par af børnene kan være på vej til Danmark inden længe kan ikke undslippe vores sind – vi ved at der er et dansk par der venter på at skulle herned for at adoptere to søskende fra børnehjemmet. Da Elvira ankommer, ser hun undrende på os over at vi sidder i bilen, og ikke er gået ind sammen med parret for at opleve børnehjemmet. Hun får os ud af bilen og nævner noget om de to søskende (vi har tidligere fortalt Elvira at vi har kommunikeret med parret igennem noget tid). Hun giver de to søskende et kram. Hun kender dem tilsyneladende godt. Vi spørger hende om det vil være ok at tage et par billeder til de kommende forældre – hun synes at det er en god idé – så det gør vi. Det er lidt grænseoverskridende at stå der, lige over for to børn der snart skal have forældre. Forældre som vi har kommunikeret med. Og tanken om at vi ser deres børn før de selv gør, er ikke mindre mærkelig. Det fører også til tanker om alle de mennesker der har set og oplevet Magnus før vi har. Vi ved nu, at den Magnus de har oplevet ikke er den Magnus vi oplever. På de 3 uger vi efterhånden har haft ham, har han taget det ene spring efter det andet i hans udvikling. Tanken om hvad de to børn vil få ud af deres forældre varmer om hjertet.

Efterfølgende går vi med Elvira og Utibe ind på børnehjemmet. Børnehjemmet er mildest talt noget pænere end Hearts of Gold, og en del mere velindrettet. Elvira fortæller at det er ejet og drevet af konen til en velrenommeret bankmand, så det forklarer hvorfor stedet er så velstillet. Vi venter sammen med Elvira. Vi ved ikke rigtigt på hvad og spørger heller ikke. Der er meget varmt indendørs da der ikke er nogen air condition og vejret udenfor er meget varmt. Der går noget tid, hvorefter Utibe spørger om vi vil have en rundtur. Det kan vi da ikke sige nej til – hvem ved om dette børnehjem bliver der hvor vores næste barn kommer til at bo, inden det kommer til at bo sammen med os. På første sal ser vi fire værelser. De er inddelt efter alder. De eneste børn vi ser, er to helt små på under et ½ år. Der hvor de to søskende bor, er der fine køjesenge der står op ad 3 af væggene og god plads til noget leg imellem dem. Både børnene og deres plejere sover i de senge, fortæller hende der viser os rundt. Efter rundturen sætter vi os igen til at vente, og kort efter siger Elvira at vi godt kan tage af sted, for at samle Chinasa op nu.

Vi kører med Michael mod kontoret og ringer til Chinasa kort før vi er der. Hun siger at hun er i nærheden men er ved bilen inden for 20 minutter. Michael ringer da vi er der, og spørger vist igen hvor hun er, hvorefter han stiger ud af bilen og siger at han lige er væk i 5 minutter. Efter 20 lange minutter dukker Chinasa op, men nu er Michael gået. Hun er meget irriteret på Michael, der efter hendes udsagn har kimet hende ned, for at høre hvor hun blev af. Og nu er han så væk. Hun ringer endda til en (måske Elvira) for at brokke sig over ham. Efter lidt tid kommer han tilbage. Hun giver ham noget af en gang skæld ud: Hvad bilder han sig ind at sige ”What’s up” til hende – sådan noget Amerikansk noget – hun er ikke Amerikaner men Nigerianer, så om han godt vil tale Nigeriansk til hende… hun har trods alt været i firmaet 5 år før han blev ansat og så videre… Så fik vi da også det med:)

Da luften var blevet renset var vi nået til Lagos Island og i nærheden af markedet. Vi havde også nået at få vist Chinasa den indkøbsseddel vi har udarbejdet, efter at have mødtes med skrædderen, så hun vidste hvad vi var på udkig efter. Vi fandt en plads på den parkeringsplads der var optaget dagen før og steg ud af bilen. Pladsen lå en smule tættere på markedet, så det var en kort gåtur. På markedet fulgte vi i Chinasas spor igennem de smalle stier imellem boderne. Hilste på folk som vi havde gjort dagen i forvejen og så videre. Chinasa havde vist en klar idé om hvor vi skulle hen. Hun førte os ind i en bygning ad en smal gang hvor der var boder på begge sider. Fyldt til randen med tekstiler. Der var meget mørkt. Hun fandt en bod, og spurgte ind til nogle af deres varer. Vi blev hurtigt tilbudt en siddeplads i den trange bod. De havde åbenbart ikke det Chinasa var på udkig efter, til os, men en af deres ansatte ledte os hen i en anden butik der havde det. Ud af bygningen igen, en kort tur igennem en del af markedet og ind i en anden bygning og hen til en bod. Her havde de tilsyneladende det ”vi” var på udkig efter. Ikke at der var nogle af deres tekstiler der var synderligt pæne, men vi købte da nogle forskellige. Vistnok alt for meget. Prisen for tekstiler og skrædder løber alt i alt op i omkring 1000,- DKR så vi overlever nok selvom det ikke er det hele vi bliver glade for – det er jo meget sjovt at have noget hernede fra. Efter at have købt al tekstilet, smutter vi sammen med Chinasa lige forbi gangen hvor de sælger hårfarver med mere. Det var samme sted som vi var med Christine dagen i forvejen, og vi 3 blev da også genkendt. Igen var stemningen på markedet helt fantastisk positiv – så længe man ikke har noget imod at der bliver råbt ”Oyibo” efter en.

På vej tilbage mod bilen ringede Elvira for at bede os om at hente hendes datter Adora fra skolen klokken 14.00. Da var klokken 13.45. Vi kørte mod Victoria Island for at sætte Chinasa af, og hente Adora. Der var noget trafik, men ikke så meget som dagen i forvejen. Vi satte Chinasa af, og kørte mod skolen. Vi hentede Adora 14.35. Herefter gik turen bare hjemad.

Hjemme igen smuttede vi op på værelset og hyggede, bare os 3. Magnus er uden tvivl mest tryg på værelset bare os tre sammen. Han pludrer og griner og der er gang i kroppen som ingen andre steder. Om aftenen spiste vi sammen med familien. Elvira skulle af sted til Abuja om fredagen så der blev hygget lidt ekstra omkring middagsbordet. Vi hjalp også lige Elvira med at sende et par mails for hende. Derefter var det ’off to bed’.

Brusende bølgeskvulp

maj 22nd, 2009

Resten af lørdagen (16. maj) gik stille og roligt. Men lidt langsomt. Vi gik og ventede på at Elvira kom hjem sammen med Adora, Tommy og Melissa. Tommy havde fået ondt i armen efter at have spillet fodbold på skolen tidligere på dagen, så de tog på skadestuen da vi andre tog hjemad. Og det var vist godt de gjorde det, for han havde brækket håndleddet. De var hjemme ved 8-tiden og han var tilsyneladende ved godt mod.

Søndag (17. maj) morgen var igen stille og rolig, med sen morgenmad og senere frokost. Elvira fik den idé at vi 3 skulle ud til en strand, som er lettest tilgængelig med speedbåde der sejler fra Lekki Island i nærheden af Shoprite – altså lige uden for estaten. Vi pakkede derfor alt vores habengut til en strandtur og tog så af sted efter frokosten, som vi spiste stående for at skynde os. Turen derud var ikke en af de bedste oplevelser vi har haft hernede. Speedbåden sejlede meget hurtigt, hvilket, da vi kom ud i nærheden af Atlanterhavet, resulterede i nogle gevaldige hop fra bølge til bølge. Hver gang båden hoppede, hoppede vi alle 3 en lille ½ meters penge i vejret. Anne sad med Magnus i slyngen, yderst og næsten forrest i båden, og gjorde alt hvad hun kunne for at holde fast på vores guldklump. Jeg sad ved siden af, inde mod midten, og gjorde alt hvad jeg kunne for at holde fast i Anne og forsøgte at holde hende nede i båden. Selvom den værste del af sejladsen ikke varede mere end maksimalt 5 minutter, var den ALT for voldsom for Magnus. Vi valgte derfor, da vi nåede frem til stranden, at vende om og sejle tilbage, med forhåbningen om at bådføreren ville respektere vores ønske om at sejle os langsomt tilbage, når vi var de eneste i båden. Havde vi vidst hvor voldsom en sejltur det var, havde vi ikke taget af sted. Og vi ville nok heller ikke have gjort det med noget barn der var under 5 år. Havde det kun været Anne og jeg, så havde det til gengæld været en superfed tur. Vi var i grunden ret overraskede over at Elvira sendte os ud på sådan en tur – hun plejer normalt at overveje hvad det er hun gør. Den første del af turen var ganske stille og rolig, og hjemturen ligeså, så vi nåede da at få set en god del af Lagos fra vandet, hvilket klart kan anbefales – det giver et helt andet overblik end at sidde midt i alle go slows’ne. Der blev også lejlighed til at tage billeder uden at risikere at politiet kræver penge eller beslaglægger kameraet, men de er ikke klar endnu. Tilbage igen hyggede vi lidt på værelset, og Magnus faldt i søvn omkring klokken 18 – det var en oplevelse der trak tænder ud på det lille myr. Vi hyggede os alene på værelset, spiste aftensmad med familien og lavede andre småting.

Mandag (18. maj) sov Magnus helt til klokken 9, kun afbrudt af mad klokken 24 og klokken 05.30, så sammenlagt omkring 14 timers søvn – måske en reaktion på gårsdagen begivenheder. Efter en sen morgenmad tog vi en kort tur til National Museum. Vi havde aftalt med Elvira at vi kunne låne Alains chauffør (!) når vi ville afsted. Da vi gik ind for at mødes med Alain ved 12-tiden, så lod det imidlertid ikke til at han var informeret… Men vi kunne da godt låne hans chauffør alligevel – vi skulle bare være tilbage klokken 14.00, da han skulle af sted 14.30. Vi takkede ja, og skyndte os af sted. Vi var ret lang tid om at komme frem, da chaufføren ikke kunne finde stedet. Med fælles hjælp fandt vi det endelig. Da var klokken 12.45, så vi var lidt nervøse for om vi havde god nok tid til at det hele. Museet er et af de få museer der er i Lagos. Det udstiller kulturgenstande fra Nigerias tre hovedstammer: Yoruba fra sydvest, Housa fra nord og Igbo fra sydøst hvor Magnus efter alt at dømme har sit biologiske ophav. Museet er inddelt i forskellige dele af stammernes kultur. Den første del handler om religion, derefter kultur, politik og endelig krigsførelse. Det er ikke noget stort museum – vi var der i mindre end en time, og kunne ikke have brugt meget mere tid. Vi havde en guide med rundt der fortalte om de forskellige skikke og hvordan de udstillede genstande var blevet brugt. Det var interessant at se forskellen på, for eksempel spyddene, hos de forskellige stammer og hvordan stammerne mod nord, var påvirket af Islamismen i udformningen af genstandene. Klokken 13.30 fandt vi chaufføren ventende ved bilen og drog tilbage mod Lekki Phase 1. Vi kom dog ikke ret langt i første omgang, da vi stødte ind i en kæmpe go-slow på vej fra Lagos Island og mod Victoria Island – ikke godt, når chefen skulle af sted senere. Chaufføren lavede en U-vending og fandt ad nogle mindre veje ind i en anden go-slow. En U-vending mere, og vi kørte ned til en anden bro der går over til Victoria Island. Vi kørte ned mod broen hvad der vel kan kaldes bagfra i forhold til hvor trafikken var, og kom tilsyneladende igennem al trafikken uden de store køer. Vi kom over på Victoria Island, og vejen var, efter Lagos-forhold nærmest tom, resten af vejen hjem. Om alle de U-vendinger og smut-via-hullede-om-veje, virkeligt kunne betale sig, skal vi ikke kunne sige, men vi var da fremme 14.13, og dermed inden Alain skulle af sted igen. Resten af dagen forløb stille og roligt. Magnus faldt tidligt i søvn og vi spiste aftensmad med familien.

Tirsdag (19. maj) spiste vi igen sen morgenmad. Efter morgenmaden tog Anne med Alain på indkøb. Da de kom tilbage gik vi alle 3 (altså Magnus, Anne og jeg) i køkkenet for at forberede en æblesmulderkage til dessert til om aftenen. Jeg sad med Magnus og vi kiggede på hvad mor lavede. Efter at have gjort kagen klar til at sætte i ovnen gik vi op og puttede Magnus til en lille lur. Senere på dagen ankom et par fra Abuja (Abuja er Nigerias hovedstad) sammen med deres datter på 3 år. De er gode venner med Elvira og Alain, og er ved at søge om at adoptere et barn mere her fra Lagos. Deres datter har boet på det samme børnehjem som Magnus i hendes første måneder, så vi havde en del at snakke om. Datteren havde også svært ved at holde fingrene fra Magnus, så det var også lidt hyggeligt. Om aftenen kom det sydafrikanske par der har været her før, også på besøg, ligesom Elviras veninde Sharon, der bor længere nede ad vejen. Vi spiste alle sammen, sammen. Der var blevet gjort lidt mere ud af maden end sædvanligt, da parret der ankom fra Abuja, driver en restaurant deroppe, forklarede Elvira os. Maden var god – som den plejer at være. Til forret fik vi nogle grøntsager. Hvis man fik det i Danmark, ville man ikke synes at det var særligt imponerende, men hernede er sådan noget som grøn peber ekstremt dyrt og yderst eksotisk – lidt pudsigt, men ok:) Til hovedret fik vi laks stegt i ovnen ved siden af blandet andet nogle friturestegte madbananer i tern. Det er vist første gang jeg har spist banan med velbehag. Til dessert spiste vi den æblesmulderkage vi havde forberedt tidligere på dagen, til alles velbehag. Den var godt nok en smule sød – vi har vist vænnet os lidt fra alt det sukker vi plejer at få derhjemme. Måske det også var fordi at vi ikke havde været i stand til at finde creme fraiche hernede – det plejer vi at spise til. Vi sluttede af med en kop kaffe og hyggesnak, hvorefter de af gæsterne der ikke skulle overnatte tog afsted. Vi andre gik kort derefter også til køjs.